Gott Nytt År 2017!
Jag hoppas att ni haft sköna helger, även om det i år inte blev så många extra lediga dagar. Här kommer en rapport om vad som är på gång i föreningen.
Föreningen kommer i år att satsa på att uppmärksamma de allergiska sjukdomarna och öka medvetenheten om bristerna på allergologer och den ojämlikhet det finns inom allergivården mellan olika delar av landet. Tillsammans med barnallergisektionen kommer vi i dagarna att uppmärksamma Socialdepartementen om detta i en gemensam skrivelse.
Nya riktlinjer för ST utbildning i Allergologi
Under hösten blev specialistsektionens rekommendationer för utbildningen till allergolog klara. De innehåller en sammanfattning av Socialstyrelsens föreskrifter för specialiseringstjänstgöring och målbeskrivningen i Allergologi. Därefter kommer specialitetens rekommendationer om hur målbeskrivningen kan uppfyllas med genomgång av de olika delmålen och lämplig kunskapsnivå. Det är också angivet rekommenderat antal besök/ utredningar man som ST-läkare bör ha medverkat i.
Är du ST-läkare i Allergologi eller är handledare för en ST-läkare är detta viktig information!
SFFAs stora stipendium 2017 är utlyst och kommer att delas ut på Vårmötet den 29 mars. Ansökningstiden går ut den 31 januari så det är hög tid att skriva ned sin ansökan. Med hjälp av sju företagssponsorer finns det ca 400.000 kr att delas ut. På hemsidan finns mer information om stipendiet. https://www.sffa.se/wp-content/uploads/2016/12/2017-Stora-SFFA-stipendiet.pdf
Vårmöte den 29 mars 2017
I år är vårmötet ett samarbete mellan SFFA, Astma och Allergiförbundet samt Dagens Medicin. Temat är Den glömda folksjukdomen – vem tar ansvar för allergivården?
Medverkar gör bl.a Dag Larsson som är ordförande i sjukvårdsdelegationen, SKL. Det kommer att bli ett avsnitt om aktualiteter inom pollen och pälsdjursallergi samt om födoämnesallergi. Under eftermiddagen får vi rapport från det Finska allergiprogrammet samt en diskussion om det är dags för Sverige att få ett nationellt allergiprogram. Vid lunchen kommer SFFAs medlemmar att samlas i en egen lokal med årsmötesförhandlingar. Föreningen har sponsrat avgiften för vårmötet för sina medlemmar och räknar då också med att ni kommer på årsmötet. Nya styrelsemedlemmar skall väljas och jag kan verkligen rekommendera er att arbeta inom föreningen. Man får kontakt med allergiintresserade från olika delar av landet och från olika specialiteter vilket är mycket givande. Vid intresse går det bra att kontakta valkommitténs ordförande Monica Arvidsson, monica.be.arvidsson@vgregion.se
Nya riktlinjer
Under året kommer skriften om komponentdiagnostik att förnyas och läggas ut på vår hemsida. EAACIs skrift om tolkning av allergidiagnostik är översatt till svenska och skall publiceras. Dessutom hoppas vi kunna översätta de nya ARIA riktlinjerna.
Sist, men inte minst utan snarare störst, vill jag påminna om 50-årsfirandet av IgE som sker den 6 oktober i Stockholm. För program se: https://www.sffa.se/ige50/
På kvällen planeras en riktig festmåltid!
Väl mött under året!
Hälsningar från ordförande i SFFA,
Ulla Nyström